נפגע פוסט טראומה (PTSD) בפני עצמו, בעל אמביציה וחזון לשינוי והנגשת הטיפול, ומייסד העמותה.
תמיר פלג
מייסד העמותה
"בתור נפגע PTSD אני יודע שטיפול נכון ובזמן, ממש מציל חיים, לצערי אני גם יודע שהנגישות לטיפול כזה בישראל נמוכה מאוד עיזרו לי לשנות את זה"
תמיר פלג • מוביל ומייסד העמותה
חברי העמותה מתנדבים בלסייע ללוחמים הפצועים ולבני משפחותיהם, בהליך השיקום הפיזי, הנפשי והחברתי אשר עליהם לעבור.
העמותה שמה דגש רב על פעילות חברתית משולבת עם פעילות מתודולוגית של התחום האלטרנטיבי בטיפולי גוף נפש, ליווי פסיכולוגי ברמה הפרטנית ואף פעילות קבוצתית לצוותים אורגניים מיחידות לוחמות בצה”ל אשר מטרתה להטיב עם מצבם הנפשי של הלוחמים הפצועים ולאתר מבעוד מועד חיילים עם צפי ל PTSD ובכך לחסוך מהם עוול מיותר בעתיד הבוגר של החיילים.
עמותת “שמרו נפשם” הינה עמותה ללא כוונת רווח אשר שמה לה למטרה לסייע ללוחמי צה”ל שנפצעו בפעילויות מבצעיות ומלחמות במהלך שירותם.
העמותה הוקמה מתוך הבנת הקושי הקיים בהתמודדות עם הפציעה והצרכים הנלווים אליה. העמותה הוקמה מתוך מקום פרטי של חבר העמותה אשר נפצע והוכר ע”י המערכת כסובל מ-PTSD. ברור וידוע כי אם היה מטופל מבעוד מועד ייתכן כי היה יכול לחזור לתפקוד נורמלי ולחיות חיים מאושרים יותר, לנהל קשר משפחתי וזוגי ולהיות חלק מהמרקם החברתי.
לאורך השנים למד דרך מתודות של טיפולי גוף ונפש להקל ולסייע לעצמו, ולהתגבר על התופעות הנלוות לפציעה.
כיום העמותה מנוהלת ע”י צוות מקצועי ומיומן המורכב מבעלי תפקידים בכירים בתעשייה האזרחית, מתוך שליחות ורצון אמיתי לתת צבע אחר לחייהם ולממש את היכולת הניהולית והמקצועית שברשותם. זאת כדי להעניק חיים טובים יותר ובריאים יותר לחיילים המוכרים והלא מוכרים.
כמו כן, העמותה מנדבת את עצמה למתן מענה גם למשפחות החיילים, מתוך ההבנה שגם המעטפת של החיילים והחיילות מתמודדת עם אתגרים.
מדינת ישראל עוברת סבבי לחימה בתדירות גבוהה.
לוחמים עוברים חוויות אשר פוצעות את נפשם ומותירות אותם ללא כלים להתמודדות, והתשובה הנפוצה בקרב הנפגעים היא “אין לנו לאן ללכת”. אין מספיק מסגרות טיפול ייעודיות לטיפול ב- PTSD.
העמותה בנתה דרכי טיפול מתוך שיחות עם נפגעים, וזיהתה צורך אמיתי למקום שיהווה בית חברתי, טיפולי ומכיל עבורם.
עפ”י מחקרים 30% מהחיילים הקרביים שמשתתפים בקרבות או אירוע עוברים חוויה פוסט טראומטית (PTSD). החיילים האלה הם החיילים של כולנו. יש לנו חוב כלפיהם כחברה. עלינו לחבק אותם ולסייע להם ככל שניתן, כי אנחנו שייכים וקשורים לאחים שלנו.
המצב כיום הוא שחיילים וחיילות לאחר השירות הצבאי נדרשים להוכיח את פגיעתם מול מערכת שנראה שעושה הכול כדי להקשות ולסרבל.
נוסף על כך ישנה קבוצה רחבה יותר שאינם מודעים לכך שהם סובלים מבעיה נפשית כלשהי. “הטריגר” מתממש לקראת בגרות לאחר כעשור ובשלהי גיל ה-40.
העמותה שמה לעצמה מטרה לאתר ולטפל במקרים אלה, וכך לצמצם את הנכות הנפשית של החיילים שלנו.
הבירוקרטיה שמדינת ישראל סיגלה לעצמה משיגות תוצאות הפוכות – המערכת אינה יוצרת שיח בקרב חיילים קרביים כדי לא “להציף” בעיות, ואולי כדי להימנע מלקיחת אחריות פיננסית לשיקום הילדים שלנו.מציאות זו מוציאה אנשים ממעגל החיים היצרני והופכת את אפשרות שיקומם והחלמתם לכמעט בלתי אפשרית, בין היתר מכיוון שמרכיב הזמן בטיפול בפגועי חוויה פוסט טראומטית הוא קריטי, והזמן שעובר עד לקבלת הטיפול פוגע אנושות באפשרות של החלמתם ולשיקומם.
נפגע פוסט טראומה (PTSD) בפני עצמו, בעל אמביציה וחזון לשינוי והנגשת הטיפול, ומייסד העמותה.
יזם ומייסד חברת פרולוג’יק, ויו”ר העמותה מיום הקמתה. בעל עשייה רחבה בתחום העסקי ובתעשיית ההייטק, ופועל רבות במגזר הפרטי והציבורי.
מנהלת חטיבה עיסקית בחברה גלובלית, משלבת חדשנות עסקית עם מחויבות חברתית. מנהלת תהליכי התרחבות וצמיחה בעמותה, תוך שימת דגש על גיוס משאבים חדשים להשגת מטרות ארוכות טווח.
פסיכולוגי קליני (MA), לוחם וקצין מלווה את הפעילות המקצועית של העמותה מיום הקמתה.
בעלים ויו”ר חברת CR קשרי קהילה, לשעבר ראש מטה שר התחבורה וסגן שר הבטחון. הקימה וניהלה עד מרץ 2024 את מטות השטח של “מטה החטופים”, ואחראית על יצירת חיבורים בעלי ערך עבור העמותה.
לשעבר סמ”פ בצנחנים – משם חיבר לעמותה צוות לעיבוד חוויות (“צוות פז”). עם שובו ממילואים ממלחמת חרבות ברזל, חבר לעמותה רשמית ומשמש כמנכ”ל.
מנהל מוצר שיווקי לעסקים, מלווה את העמותה מימיה הראשונים ומשמש כאחראי על כלל ההיבט האופרטיבי בתפעול היומי.